Blog
TVOT – Kritiken som riktas mot SVT ar relevant
- February 22, 2015
- Posted by: admin
- Category: Uncategorized
– Vi vill få till en dialog med SVT. Bland annat för att vi anser att den bild av Tensta som media visar upp inte är hela sanningen, sa Alex Ngabo, grundare av Voice of Tensta. Albert Svanberg, divisionschef ATV lyssnar.
(foto: Per Westergård)
PUBLICERAD 18 FEBRUARI 2015 07:00 – UPPDATERAD 19 FEBRUARI 2015 22:51
– Kritiken som riktas mot SVT är relevant
– Det är glädjande att ni är självkritiska. Men det räcker inte. Om SVT ska kunna representera hela folket måste ni göra upp med den vithetsnorm som finns inom företaget idag.
Det var en av åsikterna som kom från när SVT besökte Tensta i måndags kväll för att diskutera mångfald och representation.
Att det är få som tittar på SVT i landets invandrartäta förorter är känt sedan länge. Förklaringarna är flera. Många väljer att titta på tv från sina tidigare hemländer, några har svårt att hänga med i program på svenska medan andra inte tycker att det SVT gör är relevant för dem.
VD Hanna Stjärne har från första dagen varit tydlig med att hon ser detta som en av sina stora utmaningar. Därför har hon begärt att SVT:s mångfaldspolicy ska omarbetas i grunden.
SVT var inbjudna till Voice of Tensta. (foto: Per Westergård)
Tydlig kritik mot SVT
I Tensta, en av de invandrartäta stadsdelarna i Stockholm, finns en tydlig kritik mot SVT. En vanlig åsikt är att färgskalan bland de som är anställda inte motsvarar den som finns bland alla som lever i dagens Sverige.
En annan är att bilden av förorten i nyheterna inte stämmer med verkligheten.
Alex Ngabo
– Det är bara när bilar brinner eller några ungdomar bråkar som vi får vara med, hävdade flera av dem som deltog på ett möte som organisationen Voice of Tensta hade bjudit in till. Under två timmar diskuterade ett 60-tal boende i området och tre representanter från SVT allt från programutbud, representation till maktfrågor.
– Vi vill få till en dialog med SVT. Bland annat för att vi anser att den bild av Tensta som media visar upp inte är hela sanningen. Allt det som är positivt med området är det ingen som är intresserad av att visa, sa Alex Ngabo från Voice of Tensta.
All kompetens som finns
– Det är bara att erkänna att vi inte är så bra som vi borde. Det handlar inte bara om att ni inte är representerade eller att våra program inte är relevanta. Det handlar i lika hög grad om att vi inte får tillgång till den all den kompetens som finns här, sa Karin Hübinette, projektledare på SVT.
Under två timmar diskuterades allt från programutbud, representation till maktfrågor.
– Det här är ett viktigt första steg i en förändringsprocess och vi är här för att vi vill hitta människor och grupper som vi kan samarbeta med.
Även Dag Strömqvist som är projektledare för talang- och mångfaldsintegrationen på SVT betonade att dialogen syftar till att göra SVT mer relevant för alla som bor i landets förorter.
– Vi är här för att lyssna på era förslag, men jag vill samtidigt vara ärlig. Hur bra dialog vi än kommer att ha i kväll kommer det inte att märkas i programutbudet i morgon. Det här är en process som tar tid.
Representanter från Voice of Tensta ställer viktiga frågor till SVT. (foto: Per Westergård)
Dialog måste ske på lika villkor
En av alla dem som tog tillfället i akt att komma med både ros och ris var Guleed Mohamad.
– Det är kul att höra att ni är medvetna om att ni har varit riktigt dåliga när det gäller att inkludera oss som bor i förorten. Och att ni vill få till en förändring, tänk bara på att en dialog måste ske på lika villkor. Därför måste ni vara beredda att släppa ifrån er en del av makten. Om inte blir det här bara ännu ett av alla de välvilliga projekt som vi har varit del av genom åren, men som inte har gett något egentligt resultat.
Hårt men konstruktivt
Trots att kritiken mot SVT stundtals var hård var stämningen under mötet konstruktiv. Ett av de förslag som kom upp var att SVT borde skapa en referensgrupp med deltagare från förorter. Det skulle vara ett enkelt och snabbt sätt att ge alla dem som idag står utanför företagets maktstrukturer en röst.
– Ett utmärkt förslag som jag tar med mig, sa Albert Svanberg med en ton som de flesta som fanns på plats i Tensta kulturhus måste ha tolkat som ett löfte.
Albert Svanberg, divisionschef Allmän-tv, Karin Hübinette, projektledare och Dag Strömqvist, projektledare för talang- och mångfaldsintegrationen var SVT:s representanter på mötet.
Ärlig vilja att lyssna
Han påpekade samtidigt att det inte räcker med att bjuda in nya grupper till samtal. Det som är avgörande för om en dialog ska bära frukt är att man visar en ärlig vilja att lyssna.
En annan konkret åtgärd som Albert Svanberg hoppas ska ge resultat är att SVT numera aktivt och målmedvetet rekryterar personer som inte har någon tidigare relation till företaget.
– Under förra året gav vi 28 personer en möjlighet att jobba hos oss under tre till sex månader. Inte heller det löser alla problem men det är ett första steg och en chans för flera att visa upp vad de går för.
Efter två intensiva timmar konstaterade Karin Hübinette att den kritik som riktas mot SVT är relevant. Inte minst när det gäller vilka nyheter som förmedlas från förorten.
– Nu gäller det att vi ser till att något konkret händer, det här får inte bli ännu ett möte med tomma löften.
Artikeln tagen från SVT websida
http://vipatv.svt.se/204/nyheter/arkiv-for-nyheter/2015-02-18—kritiken-som-riktas-mot-svt-ar-relevant#.VOQ9tJVCvdk.facebook